Wat betekent Muladhara?

Muladhara

Element: Aarde
Naam: Muladhara (wortel)
Doel: Funderen
Kleur: Rood
Plaats: Onderrug, stuit
Negatieve emotie: Angst
Rechten: Om er te zijn en te hebben

Muladhara, basis chakra

Dit chakra ligt tussen de anus en het geslachtsorgaan, en heeft alles te maken met het thuis voelen op aarde, vertrouwen hebben in het leven, rust, en een sterke basis hebben in jezelf.

 

In de basis chakra ligt jouw fysieke kracht verborgen, kracht om door te gaan, om verantwoordelijk te zijn over jezelf en je leven en het recht te hebben om te zijn wie jij werkelijk bent. Wanneer jij je anker in jezelf hebt gevonden, geeft dit je veel kracht en vertrouwen. Je staat heel stevig in je schoenen en je kan beschermen tegen prikkels van buitenaf. Je bent dan volledig in het hier en nu aanwezig.

 

Wanneer je Muladhara uit balans is.

Wanneer jouw basis chakra geblokkeerd is, kan je je onrustig, angstig en onzeker voelen. Eigenlijk ben je dan helemaal niet geaard. Je hebt het gevoel dat je niet goed in je schoenen staat en hebt weinig levensplezier in je leven.

Ook zorgt een geblokkeerde basis chakra dat je een overmatige obsessie macht en geld, en kun je niet goed met je emotionele gevoelens overweg gaan zoals boosheid en angst.
Het basis chakra zorgt voor een fundering in ons lichaam. Wanneer je dit contact kwijt bent, kan je moeite hebben om voor jezelf op te komen of zelfs je eigen mening te uiten.
Lichamelijk kan de basis chakra de fundering belasten in ons onderlichaam. Het kan pijn in de rug geven, constipatie, problemen in de nieren of blaas, eetstoornissen of zwakken benen veroorzaken. Het is verstandig om de basis chakra in balans te houden, als deze niet in balans is kan dit invloed hebben op de overige chakra’s.

Om deze chakra in balans te krijgen, zorg je voor een goede gronding. Je mag je veilig gaan voelen op deze wereld en mag je jouw ware persoonlijkheid laten zien. Wat ook helpt is om dagelijks grondingsmeditaties te doen. Visualiseer in dit geval de wortels vanuit je voeten diep in de grond en een koord vanuit je stuit diep de aarde in. Adem van je neus in diep naar je buik toe, en adem het weer rustig vanuit de mond uit. 

In de tuin werken of lekker vaak in het bos wandelen, zorgt ook voor een goede verbondenheid met jezelf en met de aarde.

Angsten is een teken dat je basischakra verstoord is. Ga staan in wie jij werkelijk bent , durf dit uit te stralen naar de rest van de wereld,, ga leven in vertrouwen en laat angsten los. Angst is een emotie waarin je geen geloof hebt in de toekomst, je denkt dat er iets vreselijks staat te gebeuren. Wanneer je in vertrouwen gaat staan, geloof je juist wel in de toekomst, je denkt dat er goede dingen gaan gebeuren. 

Dus het beste is om te gaan leven in vertrouwen, geloof dat jij het kunt en houd van jezelf, je bent een prachtig mens en je bent het helemaal waard om van te houden.

  • Ik ben leven
  • Ik ben alles
  • Ik ben veilig
  • Ik ben heel
  • Ik houd van het leven!
  • Ik voel me thuis waar ik ben
  • Geld komt gemakkelijk mijn kant op
  • Het geluk zit in me!
  • Ik hou van mijn lichaam! <3
  • Ik ben zelfverzekerd